Wel of niet je podcast nabewerken?

Liever luisteren? Klik hier om de podcast te beluisteren via jouw favoriete podcast platform. 

 

Hallo, welkom bij de Podcast Queen podcast. Dé podcast voor gedreven ondernemers die hun podcast willen starten laten groeien en inzetten als marketingkanaal. Ik ben Mounya Dahma, jouw gastvrouw, podcastmanager en eigenaar van Podcast Queen. En in deze podcast help ik je om van jouw podcast een succes te maken. Laten we beginnen!

 

Vandaag wil ik het gaan hebben over het nabewerken van je podcast ja of nee. Hele discussies kunnen daarover ontstaan. Als je deze vraag stelt aan podcastmakers en podcast luisteraars, dan lopen emoties soms best wel op. Mensen hebben hier sterke meningen over. Ik kan me voorstellen dat jij als podcast maker of misschien als je nog moet beginnen met je podcast daarover nadenkt en denkt: wat is nou het beste om te doen? Moet ik nou die podcast nabewerken? Is dat echt nodig? Het kost ook allemaal wel weer meer tijd hè? En ook meer kennis, want niet iedereen weet al hoe je dat doet.

 

Is dat nodig, voegt het wat toe? Ja of nee, Mounya wat denk jij? Nou, als je mijn mening wil weten, dan ga je hem krijgen in deze aflevering. Ik zal er gelijk bij zeggen dat mijn mening niet gedeeld wordt door iedereen. Er zijn ook mensen die misschien wel compleet het tegenovergestelde zullen gaan beweren.

 

Maar dit is hoe ik ernaar kijk. Als podcastmanager en als podcastliefhebber luister ik dagelijks minimaal twee podcast. Dat is niet overdreven, het zouden er zomaar meer kunnen zijn. En dat doe ik al jarenlang. Het zijn ook de meest uiteenlopende podcast.

En hierdoor ben ik inmiddels echt heel erg overtuigd in het kamp van het zeker nabewerken beland. Waarom vind ik dat? Kijk een podcast in de basis is een audio kanaal. Mensen luisteren naar je podcast. Tegenwoordig heb je ook steeds meer video podcast en dan zitten ze misschien te kijken, maar dan nog steeds jouw boodschap die breng je over met je stem, met jouw verhaal wat je aan het vertellen bent of met het gesprek wat je voert met jouw gast. Daarbij is het dan dus heel erg belangrijk dat die boodschap goed overkomt en dat er geen ruis ontstaat of dat er geen afleiding ontstaat door de kwaliteit van jouw audio.

 

En dat gebeurt zo vaak, zo vaak. Kijk, ik luister inmiddels het liefste en het vaakst naar goed geproduceerde podcast waarbij er ook wordt nabewerkt. Dus ik heb die ervaring niet zo vaak meer als luisteraar. Maar je kunt je voorstellen door het werk wat ik doe en de kennis die ik heb dat mensen nogal eens vragen of ik een stukje wil luisteren van hun podcast en mijn mening daarover wil geven En ik kom dus ook een heleboel podcasts tegen waarbij die audiokwaliteit te wensen overlaat. En daar haken mensen op af.

 

Je kunt nog zo'n mooie boodschap hebben of goed verhaal of prachtig gesprek, maar als ik je niet goed kan verstaan of als er storende geluiden zijn, of wanneer jouw jouw volume bijvoorbeeld super laag is. Ik had laatst was ik een podcast begonnen te luisteren die qua inhoud maar heel erg interesseert en ik dacht: leuk, dit ga ik luisteren. Maar hoe hij was geëxporteerd, het volume was zo laag. Dat zelfs op het hoogste volume van mijn telefoon, want ik luisterde op mijn telefoon, dat ik het nog steeds niet goed kon verstaan. Ik heb misschien drie minuten een poging gedaan en toen ben ik afgehaakt. En zij zijn dus mij als luisteraar kwijtgeraakt.

 

Terwijl ik misschien qua inhoud en qua doelgroep wel helemaal passend was. Het andere uiterste daarvan is, wanneer er juist een heel hard volume is of volume verschillen. Dat hoor je ook vaak wanneer er meerdere sprekers zijn. Dan praat de een veel zachter dan de ander. Dan ben je als luisteraar dus de hele tijd met je volumeknop aan het klooien om te kunnen volgen wat er wordt gezegd. Of de intro die is bijvoorbeeld, dat gebeurt vaak dit trouwens, dan is de intro vrij hard. Dus je start de podcast, je luistert de intro en daarop gebaseerd zet jij je volume ietsje lager misschien dan dat je normaal moet hebben staan, zodat die intro niet te hard je oren in knalt. Vervolgens komt het echte gedeelte van de podcast, het unieke gedeelte van die aflevering. De host begint te praten en dat is dan een stuk zachter dus dan moet ik weer met die volumeknop aan de gang. Dit is heel makkelijk op te lossen door na te bewerken. 

 

Het tweede ding is dat stemmen niet allemaal hetzelfde zijn zoals jullie weten, ze zijn allemaal uniek. En er zijn geen stemmen die niet oké zijn voor een podcast, maar de ene stem is wel makkelijker prettiger om na te luisteren dan de ander.

 

En daarin kan je heel veel bereiken door na te bewerken. Door bijvoorbeeld en deze term hoef je niet te kennen, maar bijvoorbeeld EQ toe te passen. Daarmee kun je wat spelen met de hoge en lage tonen in iemands stem waardoor iemand bijvoorbeeld wat minder nasaal kan laten klinken wat minder schel of juist wat frisser Je kunt compressie toepassen in de nabewerking waardoor de volume verschillen binnen één track worden verminderd. Dus ik zal nu bijvoorbeeld soms wat harder praten omdat ik ergens enthousiast over ben bijvoorbeeld zoals nu en soms wat zachter zoals nu omdat ik wat meer aan het nadenken ben bijvoorbeeld. Die verschillen kun je een beetje levelen, een beetje wat prettiger luisterbaar maken in de nabewerking.

 

Daarnaast heb je ook nog best wel hele groep podcasters die niet opnemen in een professionele studio of die niet opnemen in een ruimte die per se heel erg geschikt is om in op te nemen. Ik doe het zelf momenteel ook niet. Ik heb een professionele studio op zolder, want ik ben ook voice-over. Maar die studio is niet zo lekker om in te filmen omdat het vrij donker is. Dus ik heb besloten om gewoon aan mijn keukentafel te gaan zitten, want ik weet nu al dat ik toch ga nabewerken.

Dus de eventuele galm die er bijvoorbeeld hier ontstaat in deze ruimte, die ga ik er in de nabewerking weer uithalen. Als je dat niet doet, ja, sommige mensen zal het niks uitmaken en andere mensen die haken erop af. 

 

Daarnaast, als ik denk aan nabewerking, dan heb ik het niet alleen over het spelen met die audio kwaliteit en die verbeteren, maar ik heb het ook simpelweg over editen. Dus bijvoorbeeld stel ik begin aan deze zin en halverwege begin ik te stotteren en ik kom niet zo goed op een woord en zin gaat nergens meer heen en ik moet opnieuw beginnen. Ik kan dat allemaal laten staan en ik kan zeggen dat is authentiek, dat is hoe ik praat en ik wil ook niet heel veel tijd hieraan besteden, dus mensen, sorry, de foutjes horen erbij. Hele groepen mensen die er zo over denken.

 

En ik snap dat op zich wel. Ik snap de gedachte erachter. Alleen ik kijk daar een beetje anders naar. Want zeker wanneer jij je podcast inzet voor jouw bedrijf en wanneer jij het wil gebruiken om jezelf als expert of als marktleider neer te zetten Wanneer jij wilt dat mensen bij jou willen gaan kopen, klant willen worden, dan gaat het jou niet helpen als jij aan het stotteren bent, foutjes maakt, dingen zegt waarvan je later denkt dat klopt helemaal niet wacht rectificatie het is eigenlijk dit. Dat wil niet zeggen dat je niet menselijk mag zijn. Ik zeg niet dat jij elke ‘eh’ weg moet halen uit je podcast. Of dat als je een verspreking maakt dat je dat er per definitie uit moet knippen. 

 

Maar dan ligt het er ook heel erg aan. Hoe goed ben jij als spreker?

Praat je hem makkelijk en vloeiend of gaat het allemaal wat hortend en stotender? Moet je veel meer nadenken? Begin je zinnen vaak even opnieuw? Zeker in dat laatste geval zou ik zeggen: doe wat editing na afloop. Het zorgt er voor de luisteraar voor dat ze veel makkelijker je boodschap kunnen absorberen, dat ze beter begrijpen wat je bedoelt en dat ze niet worden afgeleid door bijvoorbeeld stopwoordjes die de hele tijd voorbij komen of lange stiltes omdat jij aan het nadenken bent over je volgende vraag aan je gast. Dat zijn allemaal dingen die je heel makkelijk kan oplossen door gewoon daarna bewerking te doen. 

Na bewerking is dus eigenlijk het werken aan de audio. Het hoeft niet perse te zijn sound effects en flitsend overgangen en muziekjes eronder en ingewikkelde audiobewerkingen. Maar naar mijn mening zou je minimaal het volgende moeten doen, dat is:

 

De storende stukjes eruit knippen waarvan jij denkt dit leidt af of dit is een veel te lange stilte of dit klopt helemaal niet hier ben ik even opnieuw begonnen. Knip dat er lekker uit. Trek je volume dus gelijk, zorg ervoor dat de gehele aflevering inclusief die intro en outro die je hopelijk hebt, een gelijk volume hebben en dat de verschillende sprekers ook ongeveer hetzelfde volume hebben. Dat betekent dus ook dat je dus elke track van elke microfoon apart zult moeten bewerken. Voeg die intro en die outro toe, als je hem nog niet hebt, ga hem maken. Dat stukje intro en outro toevoegen en eventueel andere stukjes die je vast wil laten terugkomen.

 

Ja, dat is ook na bewerking. En normaliseer op -negentien db. Dat is het beste volume voor een podcast. Alle podcast platformen waarop je plaatst die gaan er vanuit dat jij dat volume hanteert. Ze gaan het zelf niet aanpassen. Dus als je gaat exporteren, je hebt alles gedaan, je gaat je audio exporteren, zorg dan voor dat je nog even wat loudness normalisatie doet, het normaliseren van het volume van je podcast en maak het dat -19db. Dat is eigenlijk de basis. Dus het uitknippen van alle foutjes, volume gelijk trekken, intro en outro toevoegen en normaliseren.

 

Wat is daarnaast nog fijn om misschien een beetje mee te spelen als je handig bent met audiobewerking of wanneer jij het gewoon leuk vindt om dat te leren, er geïnteresseerd in bent? Ga dan eens kijken naar EQ. Ga eens kijken naar compressie. Voor een mooier, voller, warmer stemgeluid wat lekker is om naar te luisteren. Wanneer je een echt goede podcast wil maken dan hoort daar wat mij betreft dus nabewerking bij inclusief het editen, dat is voor mij ook nabewerking.

 

Ja, zo ga je gewoon veel minder mensen kwijtraken die afhaken op jouw audiokwaliteit en zet je gewoon een professioneel klinkende podcast neer. Waardoor mensen jou ook gewoon serieuzer gaan nemen. Zie je het nou niet zitten om dat soort nabewerking te doen? Hoor je mij praten en met termen strooien en denk jij ‘ja ik ik weet niet waar ik moet beginnen’ of ‘denk je dat ik tijd heb om elke week nog een uur te besteden aan het nabewerken van mijn podcast?’ Geen stress, je hoeft het niet per se zelf te doen. Je kunt het uitbesteden. Er zijn genoeg podcasts editors, technisch VA's en zoals ik podcast managers beschikbaar die voor jou dit stukje kunnen overnemen zodat jij alleen maar hoeft op te nemen. Je stuurt het door en de rest wordt voor je gedaan.

 

Maar dan hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken dat de kwaliteit niet goed is en dat mensen daarop afhaken en daardoor niet jouw fantastische boodschap of verhaal of inspiratie kunnen ontvangen. 

 

Bedankt dat je luisterde naar de Podcast Queen podcast. Wil je nog veel meer tips krijgen om jouw podcast te laten groeien? Abonneer je dan zodat je geen nieuwe afleveringen hoeft te missen. En ben je er klaar voor om één op één met mij te werken aan jouw podcast, zodat je in minder tijd meer uit je podcast gaat halen?

 

Klik dan op de link in de show notes om een vrijblijvend kennismakings bij me in te plannen. Tot de volgende aflevering!