Moet je technisch zijn om een podcast te kunnen maken?


Hallo, welkom bij de Podcast Queen podcast. Dé podcast voor gedreven ondernemers die hun podcast willen starten laten groeien en inzetten als marketing kanaal. Ik ben Mounya Dahma, jouw gastvrouw, podcastmanager en eigenaar van Podcast Queen. En in deze podcast help ik je om van jouw podcast een succes te maken. Laten we beginnen!

Kabels, XLR ingangen, microfoons, DAW's, audio interfaces, popfilters, koptelefoons. Je kunt best wel geïntimideerd raken door de technische kant van podcasts. En ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die niet aan de podcast beginnen niet omdat ze de inhoud niet zien zitten niet omdat ze denken dat ze niks te vertellen hebben maar omdat ze denken dat ze niet technisch genoeg zijn voor die podcast. En dat is zonde, want moet je technisch zijn om te kunnen podcasten wel nee dat hoeft helemaal niet helpt het ja het ligt eraan wat je van plan bent en het is altijd handig als je technisch bent als je met apparatuur werkt. Maar dit is een aflevering om iedereen gerust te stellen die zich een beetje zorgen maakt over dit stuk.

Van het podcast avontuur het stukje techniek. Dus luister verder dan vertel ik je er alles over. Wanneer je een podcast start, dan moet je allereerst even nadenken over met hoeveel sprekers jij doorgaans je podcast zult gaan maken. Als jij een solo podcast wil gaan maken en dus gewoon lekker zelf op de bank of waar je dan ook maar bent je podcast afleveringen wilt gaan opnemen dan is het echt het allermakkelijkste. Dan heb je namelijk genoeg aan een goede usb-microfoon zoals deze die ik hier heb, dat is de Blue Yeti Nano, een laptop of een pc.

En een software programma waarmee je daadwerkelijk de audio opneemt. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken als je een Mac hebt dan heb je daar Garageband op staan. Die kun je gewoon gebruiken. Of je kunt het gratis programma Audacity downloaden. Er zijn nog veel meer betaalde opties, maar eigenlijk hiermee ben je al klaar.

Je kunt zelfs als je echt heel laagdrempelig zou willen beginnen met je telefoon opnemen. Houd er daarbij dan wel rekening mee dat de kwaliteit minder goed zal zijn en wil je dus een goede professionele podcast maken, dan zou ik wel even investeren in die microfoon. Verder heb je dan alleen een rustige ruimte nodig. Je plugt gewoon je USB-kabel in je computer. En je opent je softwareprogramma. Je klikt op record en daar ga je. Dat is eigenlijk hoe technisch je moet zijn.
Als je dan een hele goede spreker bent en je kunt gewoon de hele podcast aflevering zo hup in één ruk opnemen zonder dat er een hoop gestotter is dat er storende geluiden zijn en dergelijke Dan zou je hem eigenlijk niet eens per se hoeven na te bewerken en dan zou je hem zo online kunnen zetten. En dan is dat een hele laagdrempelige manier om te starten met podcasts. Als je wel wil nabewerken, dan kan dat ook in datzelfde softwareprogramma.

Ik zou altijd Audacity aanraden, daarin kun je bijvoorbeeld heel makkelijk in ieder geval even zorgen dat het volume goed is eventueel kun je nog een beetje werken met EQ of compressie dan wordt al ietsje technischer Daar gaan we een andere keer wel over hebben. Je kunt wat foutjes uitknippen en dan exporteer je dat gewoon als een mp3-tje en die kan in je hosting worden geüpload. Dit is de meest simpele versie die er is. Maar zodra je gaat werken met meerdere microfoons omdat jij met in gesprek wilt gaan of omdat je de podcast met zijn tweeën of met zijn drieën maakt, dan wordt het ietsje technischer. Want je kunt maar één usb-microfoon aansluiten aan je pc dus je kunt er niet vier verschillende usb poorten steken en dan gaan opnemen.

Wat je dan nodig hebt is een soort kastje wat er tussen zit en wat verschillende signalen opvangt en doorstuurt naar je computer. Dat heet een audiointerface. Zo'n kastje ziet er best wel intimiderend uit wanneer je niet zo technisch bent er zitten allemaal knopjes op dus staan allemaal termen op die je misschien niet kent en dat is misschien even wennen wanneer je het net hebt. Maar ook daarbij geldt eigenlijk is het een kwestie van eventjes installeren, even in verdiepen, en als die eenmaal goed staat dan ben je klaar wat je dan namelijk gewoon doet is je koopt wederom goede microfoons Dit keer moeten het microfoons zijn met een XLR ingang, want daarmee kan je een XLR kabel tussen je microfoon en je audio interface kastje doen. Daar gaat het audiosignaal doorheen van al die verschillende microfoons die je gebruikt.

En dat kastje zet die signalen dan weer om in een signaal naar je computer. Daar komt het bij jou binnen in bijvoorbeeld je Audacity of je Garageband bent of welk software programma je ook maar gebruikt. En die maakte gewoon weer een coherent track van per microfoon. Waardoor je dus ook elke microfoon afzonderlijk opneemt. En dat is heel erg fijn wanneer je gaat nabewerken.

Want Als jij iedereen in één microfoon of in één track hebt staan, dan is het heel moeilijk om bijvoorbeeld iemand die er op de achtergrond doorheen praat eventjes weg te halen, zodat je elkaar weer kunt staan. Of als de een veel harder praat dan de ander om dat eventjes recht te trekken. Dus die audio interface, ja, Je moet even iets een beetje handigheid in hebben wanneer je hem installeert. Maar als die helemaal geïnstalleerd is, dan is het klaar. En bovendien is de ene oude interface de andere niet je hebt er die eventjes een klein beetje moeite vereisen je hebt er ook die gewoon eigenlijk gewoon kleur en play zijn Kom je daar nou niet helemaal uit, dan zit er altijd een goede klantenservice achter.

Of je kunt natuurlijk eenmalig iemand betalen om het voor jou te installeren. Je kunt dan ook nog een koptelefoon of koptelefoons inpluggen in die audio interface zodat je jezelf kunt horen wanneer je praat dat is een overweging die je moet doen ik vind het zelf nooit zo fijn om een podcast op te nemen terwijl ik een koptelefoon draag ook omdat ik mezelf film Maar het is wel helpend wanneer je met meerdere mensen bent en niet wil worden afgeleid door alle geluiden van de anderen maar vooral even wil kunnen horen of je zelf duidelijk hoorbaar bent en goed praat. Dus dat moet je zelf overwegen. Maar dan heb je dus die microfoons de audio interface die gaat naar je pc en daar neem je dan in het software programma weer de audio op Nog steeds niet mega technisch. Denk je nu, leuk moet je niet helemaal technisch?

Ik vind dat wel technisch, ik vind dat intimiderend, ik ben bang dat er dan iets gebeurt tijdens de opname en dat ik dan niet weet hoe ik het moet oplossen, al die kabeltjes die intimideren mij hou op schei uit ik ik wil dat helemaal niet dit is mij te technisch dan kun je altijd nog ervoor kiezen om een podcast op te nemen in een podcast studio of om een mobiele podcast studio naar jouw toelaat te laten komen. Er zijn steeds meer bedrijven die dat doen die gewoon naar jou toe komen een podcast studio in elkaar glanzen waar jij bent op jouw kantoor of in jouw huiskamer of wat dan ook en die ook nog eens erbij zijn wanneer je de podcast afleveringen gaat opnemen zodat zij de technische deel doen even in de gaten houden of alle signalen goed binnenkomen of iedereen goed verstaanbaar is zorg dat alles goed wordt opgeslagen en vervolgens pakken ze de boel weer in en sturen zij jouw dag een opgenomen podcast afleveringen toe eventueel desgewenst na bewerkt. Dat kost natuurlijk geld, maar dan weet je wel zeker dat het heel goed gaat klinken en het kost jou zo min mogelijk stress en dus.

Technische kennis. Zelf heb ik ook een paar hele leuke podcast productie collega's waar ik soms mee samenwerk, wanneer ik klanten heb, die dus niet die technische sores willen die zich er niet in willen verdiepen of de geen tijd of zin in hebben en die gewoon willen dat iemand naar hen toekomt met zo'n mobiele podcast studio of die zelf naar een podcast studio toe willen bijvoorbeeld omdat ze ook een professioneel oog aan de achtergrond willen omdat ze ook video willen opnemen met hun podcast daar kan ik dan je naar doorverwijzen je kan zorgen dat dat allemaal gaat gebeuren en die audio komt dan vervolgens weer naar mij toe en ik ga er verder mee aan de slag dus dat is ook gewoon een optie dus denk jij nou jeetje ik wil wel heel graag podcasten maar die techniek die houdt mij tegen ik vind het te ingewikkeld Maak je een Solo-aflevering. Gebruik gewoon een USB-microfoon of desnoods je telefoon. Ga je met gasten in gesprek. Verdiep je dan eventjes een uurtje in het aansluiten van een audio interface koop goede microfoons En ga aan de slag, ook nog best wel goed te doen.

Denk je nou, dit is mij allemaal veel te ingewikkeld. Ik heb hier geen zin of tijd voor. Ga dan gewoon even samenwerken met een podcast studio, oftewel door daar naartoe te gaan of door gebruik te maken van een mobiele podcast studio. In ieder geval zou ik zeggen: laat je niet intimideren door de technische kant ervan. Er zijn altijd mensen die je kunnen helpen, die kunnen meedenken.

Je mag mij gewoon altijd even een berichtje sturen als je niet uitkomt, hoef je helemaal niet voor te betalen, dat doe ik gewoon graag voor je, want ik ben ervoor dat zoveel mogelijk mensen gaan podcasten. En een podcast gaan inzetten voor hun bedrijf. Het is ontzettend leuk om te doen. En als je eenmaal weet hoe het werkt en dat geldt natuurlijk voor heel veel dingen, dan is het totaal niet meer technisch en dan is het gewoon leuk. Dus laat jullie tegenhouden, ga gewoon lekker podcasten En kom je er niet helemaal uit?

Laat het me dan weten dan denk ik. Graag even met je mee. Dank je wel. Bedankt dat je luisterde naar de Podcast Queen podcast. Wil je nog veel meer tips krijgen om jouw podcast te laten groeien?

Abonneer je dan zodat je geen nieuwe afleveringen hoeft te missen. En ben je er klaar voor om één op één met mij te werken aan jouw podcast, zodat je in minder tijd meer uit je podcast gaat halen? Klik dan op de link in de show notes onder vrijblijvend kennismakings bij me in te plannen. Tot de volgende aflevering!